Saturday, 16 July 2011

Ada Apa Dengan Nisfu Sya'aban?

Suatu hadis yang dirawikan oleh Atha bin Yassar, "Pada malam Nifsu Syaaban, di hapuskan oleh malaikat maut, setiap orang yang hendak meninggal dunia dari Syaaban ke Syaaban yang lain & seseorang menanam tanaman, menikah isteri serta membangun rumah di mana namanya telah dihapuskan sebagai orang yang mati. Tetapi malaikat maut tidak melihatnya. Kecuali ketika dia di perintahakan, maka kemudian mencabutnya..."


Imam Ahmad merawikan bahawa Rasullullah merawikan:

Pada malam Nifsu Syaaban, Allah meneliti kepada hamba-Nya, kemudian Dia mengumpul seluruh penghuni bumi kecuali 2 orang; orang musyirik & orang yang memeberati dengan dosa.

Rasulullah S.A.W menyatakan:
Malaikat jibril mendatangiku pada malam nifsu syaaban 15 Syaaban seraya berkata "Hai Muhammmad, malam ini pintu pintu langit dan pintu rahmat dibuka .Bangunlah dan sembahyanglah angkat kepalamu & tadahlah dua tanganmu ke langit!"

Aku pun berkata, "Hai jibril, malam ini malam apa?''

Jibril menjawab, "Malam ini dibukakan 300 pintu rahmat. Tuhan mengampuni segala kesalahan orang yang tidak menyekutukan Allah dengan sesuatu, kecuali tukang sihir, tukang nujum, orang yang bermusuhan, orang yang terus menerus minum khamar (arak), terus menerus berzina, memakan riba, derhaka kepada ibu bapa, orang yang suka mengadu domba & orang yang memutuskan sillaturahim. Tuhan tidak akan mengampuni mereka sampai mereka taubat dan meninggalkan segala kejahatan itu..."

Rasullullah pun keluar, lantas megerjakan solat & menangis dalam sujudnya, seraya bermohon, "Oh Tuhan, aku berlindung kepada-Mu dari azab seksa-Mu & dari kemurkaaan-Mu, tiada ku batasi pujian kepada-Mu sebagaimana engkau telah Memuji diri-Mu. Maka bagiMulah segala puji pujian itu hingga Engkau redha..."


Rasullullah bersabda:
"Barang sesiapa memuliakan bulan Syaaban & takut kepada Allah, beramal taat kepadaNya & menahan dirinya dari perbuatan maksiat, nescaya diampuni Allah segala dosanya & dipelihara Allah ia pada tahun itu dari berbagai cubaan dan penyakit.."

{credits to iluvislam.com}

1 comment:

Anonymous said...

nice :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...